Home » Ædelsten » Agat

Agat

Agat, den stribede skønhed

Ingen ædelsten I naturen er så kreativ formet i striber som agat. De dannes i koncentrerede lag i en bred vifte af farver og teksturer. Hver enkelt agat dannes ved at kvarts fyldes i et hulrum i de stene hvor agaterne dannes. Som følge heraf dannes agater ofte som runde ædelsten med ringe som i en træstamme udformet i fantasifulde figurer, som ligner alt fra øjne til kammuslinger.

Agat var i oldtiden eftertragtet som amulet og talisman. Det blev sagt at den kunne slukke tørst og beskytte mod feber, Persiske tryllekunstnere brugte agat til af aflede storme.
En berømt kæmpe samling agat skåle på flere tusinde, der blev samlet af Mithridates, konge af Pontus, viser den entusiasme og vigtighed hvormed agat blev betragtet. Agat skåle var også populære i det Byzantinske rige. At samle agat skåle blev lige så almindeligt blandt de kongelige i Europa i renæssancen, som at samle frimærker i dag. Og mange store kendte museer, inklusiv Louvre, har imponerende samlinger med Agat skåle.

Udvinding af agater i Nahe floddalen i Tyskland var allerede dokumenteret så langt tilbage som 1497 og som dannede grundlag for sliberierne i Idar-Oberstein. Oprindeligt brugte man vandkraft fra floden til at drive slibestenene. Da Naha agat minerne var udtømt begyndte man at importere agater fra Brasilien til sliberierne, hvilket startede det kæmpe boom af ædelstens opdagelse i Brasilien der omfatter ametyster, citriner, turmaliner, topaser og mange andre slags ædelstene.

Comments are closed.