Home » Ædelsten » Akvamarin

Akvamarin

Akvamarin

Akvamarin er en fornem repræsentant for den lyseblå himmel til det dybblå hav. Akvamarin kommer I mange nuance af primært lyseblå. Det er en fascinerende ædelsten og kvinder elsker den lyseblå farve der samtidigt er feminin og passer fin til enhver type hudfarve.
Den er elsket af designere da det nok er den ædelsten der kan slibes i alle mulige fancy slibninger og former og stadig bevare den smukke glød.
Dets lyseblå farve siges at udstråle sympati, tillid, harmoni og langvarigt venskab. Den lyseblå farve er magisk og betagende som den blå farve på himlen. Samtidigt er det også det blå havs farve og ifølge sagaen opstod akvamarin ud af brystet fra havfruer og har, siden oldtiden, været sejlerens lykkesten.
Dets navn kommer fra det latinske ”aqua” vand og ”mare” hav. Det siges at dets egenskaber og styrke opnås bedst ved at placerede den i vand og lade solens stråler gennemtrænge stenen. Men bedst er det nu at bære den da det, ifølge traditionen, lover et lykkeligt ægteskab og det siges at bringe kvinden der bærer den lykke og rigdom. På alle måde en ideel ædelsten.

En ædelsten med mange gode egenskaber

Akvamarin er en af de absolutte mest populære ædelsten og en af de mest kendte. Den er næsten lige så populær som de klassiske rubiner, safirer og smaragder. Og den er i familie med smaragd da den tilhører beryl familien ligesom smaragd. Men den adskiller sig meget fra smaragd da farven er meget mere ens end hos smaragd og den er fra naturens side født med væsentligt mindre indeslutninger end smaragd. Og så har den en meget fin brillans. Den er ret hård 7,5-8 på Mohr skala hvad der gør at den er svær at ridse og egner sig fint til alle typer af smykker. Som alle andre farvede ædelstene er farven den vigtigste faktor i bedømmelse af værdien. Jo mere intens farve jo dyrere er den.
Nogle akvamariner har et grønlig tone, det er normalt men en ren intens blå og helt klar sten med en stor brillans er det perfekte udseende hos en akvamarin.

Santa Maria sætter standarden

Den lyseblå beryl bliver mere og mere populær. Akvamarinens forskellige blå nuance har forskellig navne. Den sjældne intense blå akvamarin fra Santa Maria de itabira minen i Brasilien, som begejstrer alle akvamarin entusiaster, kaldes ”Santa Maria”. Samme blå nuancer som findes i nogle få miner i Afrika hedder ”Santa Maria Africana”. Fra den Brasilianske stat Espirito Santo udvindes nogle blå akvamariner som er mindre intense end Santa Maria Akvamarinerne. De er opkaldt efter staten ” ”esprito Santo” En anden smuk blå nuance var opkaldt efter den Brasilianske droning I 1954 go herder ”Martha Rocha”
Fra de mange brasilianske navne er det tydeligt at se hvor vigtigt Brasilien er blandt de lande hvor akvamariner findes. De fleste akvamariner kommer fra minerne i Syd Brasilien. Mange ædelsten findes i store krystaller men på grund af ujævnheder i farven og strukturen I stenen er store perfekt slebne ædelsten i perfekt kvalitet sjældne. Men man har dog fundet meget store akvamarin krystaller der har kunnet slibes som en stor smuk ædelsten som f.eks. ”Dom Pedro” den 26 kg store krystal der blev sleben i Idar-Oberstein i 1992 af ædelstens designer Bern Munsteiner. Det er den største sleben Akvamarin der findes.
Akvamariner er også fundet I andre lande som f.eks. Nigeria, Zambia, Madagaskar, Mozambique, Afghanistan og Pakistan.

Moderne designeres favorit.

Der findes ikke en anden ædelsten der er formet og designet som akvamarin for uanset hvordan den bruges og udformes så er den lige smuk og betagende. Derfor er den også moderne designers ynglingsædelsten. Igen og igen finder man ædelstene i nye fantasike former og slibninger og dets markante brug i moderne desing har været med til at gøre den så populær blandt moderne kvinder. Den smukke lyseblå farve er med til at bringe fantastisk brillans ud af enhver facet, uanset om den er formet i de klassiske slibninger eller de ultra moderne slibninger med skæve vinkler. Uanset hvad så er dens magi uimodståelig for de fleste kvinder.

Comments are closed.