Home » Ædelsten » Alexandrit

Alexandrit

Alexandrit

Denne sjældne ædelsten blev opkaldt efter den russiske zar Alexander II (1818-1881). Da de første krystaller blev opdaget i april 1834 i smaragd minerne nær Tokovaya floden i Ural Bjergene var der ingen ende på begejstringen fra eliten i Rusland og selvfølgeligt skulle den sjældne og ekstraordinære ædelsten have et royalt navn. Selvom alexandrit er en forholdsvis ny opdaget ædelsten har den en nobel historie. Da den, afhængig af lyskilden, både er grøn og rød, de primære farver i det gamle russiske imperium, blev den hurtigt Ruslands nationale ædelsten.
Smukke eksemplarer er dog meget sjældne og meget kostbare, så man ser dem sjældne i moderne smykker. De bedste chancer for at erhverve dem er fra vintage smykker fra zar Rusland. Tiffany’s chef gemmolog Geirge Frederick Kunz (1856-1832) elskede også alexandrit og juvelerfirmaet nogle meget smukke serier af smykker i slutningen af det 19 århundrede og begyndelsen af det 20 århundrede. Derud over blev mindre ædelsten også brugt i victorianske smykker.

Magien ved farveskift

Den mest fantastiske egenskab ved alexandrit er, dets evne til at skifte farve. Stenen er grøn til grønblå i dagslys og skifter så i rødlige farver i kunstig lys. Denne egenskab gør alexandrit til en af de mest kostbare ædelstene overhovedet, specielt i fine eksemplarer.
Alexandrit er meget sjælden. Det er på grund af dets kemiske sammensætning. Den er i bund og grund en chrysoberyl som for det meste er en gullig ædelsten. Forskellen ligger i de kemiske elementer der giver ædelstene farve, for udover jern og titanium som også findes i chrysoberyl indeholder alexandrite også krom. Og det er dette kemiske element der giver det fantastiske farveskift. I sjældne tilfælde indeholder alexandrite også vanadium som også spiller en rolle. Ifølge CIBJO er det kun chrysoberyl som viser et klart farveskift der må betegnes som alexandrite.
Som mange andre ædelstene blev alexandrite dannet for millioner af år siden I metamorfiske omgivelser. Men modsat mange andre ædelstene kræver dannelsen af alexandrite meget specielle geologiske betingelser. Beryllium, som er det dominerende element i chrysoberyl og krom der er det farvede element i alexandrite har så forskellige kemiske egenskaber at de normalt ikke findes eller integrere med hinanden. Derudover findes de 2 elementer normalt slet ikke i samme stentyper. Så ikke kun har naturen bragt de 2 elementer sammen men derudover har det anden mest almindelige element i jorden skorpe, silica (kisel) ikke måtte blandes i de kemiske elementer ved dannelsen. Ellers ville det have blevet en smaragd. Så det er ikke underligt at alexandrite blev fundet i en smaragdmine. Dette geologiske scenario er meget sjældent forekommende.

Ikke kun fra Rusland

Rusland var den vigtigste eksportør af alexandrite, men efter minerne i uralbjergene var ved at tømmes og relationerne mellem Sovjetunionen og resten af verden var køligt svandt interessen. Men det ændrede sig drastisk. I 1987 fandt man i Hematita i Minas, Berais, Brasilien alexandrite som både havde et fornemt farveskift og med god klarhed og farve. Det gav stenen et boost på ædelstens markedet hvor den igen blev efterspurgt.
Den brasilianske har dog ikke den samme intense grønne farve som den russiske, der stadig betegnes som den fineste men til gengæld har man for første gang fundet alexandrite med chatoyance, en egenskab som aldrig er fundet i Rusland. Alexandrite med chatoyance kaldes i markedet ”cats eye” fordi stene har en stribe hen over stenen der minder om et katteøje.
I dag er Brasilien den vigtigste leverandør af alexandrit. Man har også fundet alexandrite i Sri Lanka men de stene når dog ikke samme kvalitet som de russiske da den røde farve er brunlig tonet. Alexandrite er i dag også fundet i Tanzania, Indien, Burma, Madagaskar og Zimbabwe.

En ædelsten for entusiaster

Med en hårdhed på 8,5 på Mohr er alexandrite næsten lige så hård som safirer og er velegnet til brug I smykker. Værdien vurderes først og fremmest på farveskiftet. Jo større farveskiftet er jo mere kostbar. De fineste eksemplarer viser en intens blågrøn farve i dagslys og en lillarød farve i kunstig lys uden spor af brun eller grå. Hvis oprindelse samtidigt er Rusland taler vi om enorme sjældenheder der kan koste tocifrede million beløb.

Alexandrite er en ædelsten for eksperter og entusiaster. Det er en sten der umiddelbart ikke viser sine unikke og kostbare egenskaber. Først når stenen flyttes fra en lyskilde til en anden fremkommer det fantastiske farveskift. Det er virkeligt meget betagende og er man først blevet tilhænger af disse egenskaber er det en livslang beundring.
Alexandrite siges at forøge kreativitet.

Comments are closed.