Home » Ædelsten » Andalusit

Andalusit

Andalusit

Andalusit er opkaldt efter Andalusien, en spansk provins hvor den først blev opdaget.

Som en blanding af fin cognac

Andalusit er ”pleochroic”, som betyder at den viser forskellige farver fra forskellige de vinkler den betragtes på. Det kræver speciel opmærksomhed og dygtighed fra ædelstenssliberen da formålet er at minimere ”pleochroic” ved slibning som f.eks. hos iolite og tanzanite og maksimere den enkelte farve der er smukkest. Ved slibning af andalusit gælder den modsatte regel. Ædelstenssliberen forsøger at slibe stenen så den frembringer et miks af orange-brune og gulgrønne til gyldne farver.
Her må jeg, som ofte sagt, påpege betydningen af en ædelstens slibning for når den er slebet korrekt er den som ingen anden ædelsten med et mønster af forskellige farver i facetterne. De bedste farvespil ses i de rektangulære cushion slibninger da farverne blandes sammen i de runde brillant slibninger

Andalusit udvindes i dag primært i Brasilien og Sri Lanka.

Den betegnes somme tider som fattig mands alexandrit fordi den tilbyder farveskift for få penge i forhold til den meget kostbare alexandrit, men reelt er der ikke meget lighed med alexandrit der skifter farve fra grøn til rødlig afhængig af lyskilden. Andalusit skifter nemlig slet ikke farve, da de forskellige farver faktisk er til stede på samme tid.

En ædelsten for mænd

Men uanset så er det en flot ædelsten, specielt for dem der kan lide jordfarver. På grund af dets hårdhed, holdbarhed og ikke mindst farver, er den eftertragtet af mænd, ligesom en fin cognac.

Comments are closed.