Citrin – En favorit blandt ædelstens-entusiaster.
Citrin er medlem af den store kvarts familie der kommer i en stor variation af farver og strukturer. Fra helt farveløse og transparente kvarts til de helt sorte onykser. Citriner tilbyder ædelstens-entusiaster stort set alt hjertet kan begære i skønhed og variation, og til priser hvor enhver kan være med.
Selv om citriner har et lavt refractive index, har stenen alligevel en fin brillans med en glød af en nedgående sol på en efterårs dag. Navnet er udsprunget af farven, citrongul, selv om den fineste farve er en gullig farve med brunlig tone.
Som alle kvarts stene har citriner en hårdhed 7 på Mohrs skala, hvilket gør den velegnet til alle typer smykker.
Der er ikke mange gule ædelstene blandt verdens ædelstene. En diamant eller safir kan være gul, men de er dyre, der er også gule turmaliner og chrysoberyler men de har for det meste en grønlig tone.
Men citrinen har alle nuancer af gul fra citron gul til rødlig gul med brun tone.
Er formodentligt en ametyst Troels Olivero
Kvarts, som kemisk er siliciumdioxid forekommer faktisk gule fra naturens side når den indeholder jern, selv om de fleste citriner i dag er varmebehandlet ametyster elle smoky kvartser. Det er nemlig jernet der farver kvarts gul.
Historisk set blev citriner udgravet i Spanien, på den skotske ø, Arran, i Frankrig, Ungarn og adskillige andre steder i verden. Men de er sjældne i naturen nu om dage og måske var citrinen i dag en glemt ædelsten, hvis det ikke var fordi man i det 18 århundrede opdagede at man ved opvarmning af ametyst og smoky kvarts kunne ændre farven til gul. De fleste citriner i dag er oprindelige opvarmede andre kvarts- ædelstene, og selv om processen er kompliceret og kræver erfaring for at få et godt resultat, har det betydet at mængden af gule citriner til rådighed har gjort stenen rimelig billig i forhold til mange andre ædelstene. Kun trænede gemmologer kan, i mikroskop, se forskellen der afslører om citrinen er naturligt gul eller om den er varmebehandlet.
Efterspørgslen i Europa startede først i 1930erne hvor slibere fra Idar-Oberstein på rejser til Brasilien og Uruguay sendte store mængder af citriner hjem som betød at citriner var med at gøre Idar-Oberstein til en af verdens største ædelstenscentre. Citrinerne blev slebet i facetter med store roterende sandstene. En teknik der er blevet brugt i mange årtier.
Tilgangen af citriner kom netop som middelklassen blev udvidet og depression efter det økonomiske kollaps i begyndelsen af 30erne lettede. Og selv mænd tog stenen til sig. Indtil da var det faktisk kun topas der var kendt som den guld farvede ædelsten og citrinen blev meget populær under navnet “gold-topaz”. Det navn har hængt ved og nogle handlende sælger stadig citriner som ”gold-topaz” selv om de 2 ædelstene intet har med hinanden at gøre, ligesom den gule topas både er mere sjælden og dyrere end citrin. Mange har uden tvivl slet ikke hvad de troede var en topas, i sit smykke, med i stedet en kvarts.
Den kemiske forskel mellem citrin og topasen er en fluor aluminiumsilikat, som gør topasen væsentlig hårdere og tungere end kvarts. Den har en højere refractive index, hvilke giver den mere intensitet eller ”fire”. Men den har dog en svaghed. Den flækker lettere, og det gør udfordringen større for sliberen når den forarbejdes til en smuk smykkesten.
Troels Olivero