Hvor navnet koral stammer fra er der uenighed om. Nogle mener det stammer fra det græske ”korallion” som referer til koral dyrenes skelet, eller fra ”karahalos” som betyder havfrue, da koralerne ofte ligner små figurer der kan minde om havfruer. Andre mener det stammer fra det hebraiske ”goral” som betyder, ”lille sten til optegning” og må vel betragtes som en slags kridt og var meget brugt i oldtidens Palæstina, Lille Asien og Mediteranien.
Koral er et produkt af små levende dyr som lever sammen i kæmpe kolonier i varmt vand.
Når man først hører ordet koral tænker man umiddelbart på de store koralrev uden for Australien, som er en af naturens mirakler. Det er dog ikke disse slags koraler der er tale om. I smykke industrien er det koraler som ”corallium rubrum” og corallium japonicum” der bruges.
Koraler er et meget dekorativt materiale med en speciel fascination, længslen efter sommer, sol, lange hvide strande og det blå hav.
Koraler lever på mellem 3 og 300 meters dybde i vandet omkring Japan, Taiwan og Malaysia. Men også i det røde hav, Biscay Bugten og rundt om de Kanariske Øer samt udenfor det Nordøstlige Australien og Midway Øerne. Og tættere på os findes de i middelhavet uden for Sardinien, Tunesien, Algier, tidligere Jugoslavien og Tyrkiet.
Ligesom perler er koral ikke sten men organisk materiale. Det er interessant at begge materialer kommer fra havet, har næsten samme kemiske sammensætning og begge består af mere end 90 % kalcium karbonat. Og det er virkeligt et af naturens vindunder at den har skabt både koral og perler fra samme råmateriale.
Længe har man høstet koraller ved at slæbe net hen over korallerne. Det er ikke de levende dyr man høster men metoden er skadelig for hele miljøet og det bliver også sværere at finde første klasses materiale. Derfor høstes koraller nu mere ved at dykkere med håndkraft høster de bedste eksemplarer.
Til bearbejdning til smykkesten bruges knive, filer og bor. Man bruger ikke slibehjul som ellers er gængs metode ved slibning af ædelstene.
Koral er fra naturens side mat. Først når den pudses og poleres bliver den blank. De fleste koraller er porøse, fulde af sprækker og huller. Kun de fineste, egnet til ædelsten, har en ens farve og fin ren overflade. Billige koraller er ofte behandlet med farvet voks for at forbedre udseendet. Fine kvalitets koraller er ret sjældne og er kostbare. Får du tilbudt hvad der umiddelbart ser ud som fine koraller til en billig penge, er det nok voksbehandlede lav kvalitets koraller.
Koraller i mange farver.
Koraller behøves ikke nødvendigvis at være røde, selv om det er den typiske farve. Koraller gror i naturen i mange variationer fra rød til hvid og fra blå til brun og sort. De mest populære er de røde nuancer fra pink og laksefarvet til dyb rød. Sort og gyldne koraller er blevet meget populære i moderne design og de blå koraller er ekstremt sjældne sammen med de helt hvide som er de dyreste.
Koral er et ret blødt materiale med en hårdhed på kun 3.5 på Mohrs skala. Man skal derfor ikke bruge koraller i hverdags ringe, men kan bruges som øreringe, halskæder og aftensmykker. Koraller skal ikke udsættes for kosmetik, meget varmt vand eller stærkt lys. Den må kun rengøres med en ren fugtig klud men er man uheldig at ridse i korallen kan den poleres op igen af en guldsmed.
Billigere koraller er på vej
”Root” koraller og ”foam” koraller er lettere og meget billigere end de dyrere ”corallium rubrum” og corallium japonicum”. Root koral er en selvstændig koral type og har intet med rødderne på koral at gøre. De forvekslet ofte med foam koral. Begge vælter i store antal fra Kina og Japan. Grundet deres lette vægt og billige pris er de blevet vældig populære, specielt i ung pige smykker.
Koral har været brugt i tusinder af år som dekoration og udsmykning. Specielt har den gennem tiderne været brugt som talisman da den siges at beskytte mod ondskab i mange kulturer og den siges også at opløse spændinger og fjerne frygt.
-Troels-Olivero