Lapis lazulis navn er en kombination af “lapis” som er det latinske navn for sten og “azula” som er det arabiske navn for blå.
Ok det er en blå sten og hvad så, skulle man tænke. Men sikken en blå sten. Lapis lazulis er en ædelsten som kommer direkte ud af 1001 nats eventyr. En dyb blå farve med gyldne indeslutninger af svovlkis som blinker ligesom små stjerne på en dybblå himmel.
Denne uigennemsigtige dybe blå sten har en stor historie. Den var en af de første ædelstene der blev brugt som smykkesten. Den havde så stor betydning i oldtiden omkring middelhavet, at arkæologer igen og igen har fundet den i gravsteder som halskæder, figurer og smykker hvilke indikerer den store popularitet blandt befolkningerne i Mesopotamien, Egypten, Persien, Grækenland og Rom.
I andre kulturer blev Lapis lazuli betragtet som en hellig sten. I mellemøsten ansås den for at have overnaturlige kræfter. Der blev den betegnet som ”ultramarin” som betyder noget med ”længere end havet” Den blev introduceret til Europa af Alexander den Store da han faldt for dets magi på sine togter og krige.
Stenen der lugter.
Mange slibere vender næsen væk når stenen slibes på slibehjulet. Den giver nemlig ved slibning en kraftig lugt på grund af farvens svovlindhold. Som sleben smykkesten er der dog ingen lugt. De dygtigste slibere siges at kunne adskille farvenuancen på baggrund af lugten.
Det er ikke en hård ædelsten kun 5 til 6 på Mohrs skala. Når den slibes skal sliberen være varsomt, grundet den relative blødhed og må ikke presse stenen for hårdt. Fordelen for bæreren er at den meget let kan poleres op, ligesom guld, hvis man er uheldig at ridse stenen. For at beskytte overfladen er lapis lazuli ofte forseglet med en farveløs voks eller syntetisk harpiks. Alligevel er det vigtigt ikke at rengøre stenen i syreholdige væsker da det kan skade den.
Som for 5000 år siden kommer de fineste stene stadig fra Hindu Kush i det nordøstlige Afghanistan. Det er et meget svært tilgængeligt område og de rå uslebne sten bliver om sommeren bragt ned i dalen på små bjergstier af muldyr.
Lapis lazuli udvindes også i Rusland og i de Chilenske andelsbjerge. De er ofte fyldt med hvide årer af kalksten. Den findes også i Italien, Mongoliet, USA, Canada, Myanmar og Pakistan men fine eksemplarer er sjældne overalt. Derfor findes ædelstenen også i priser fra få kroner til mange tusinde kroner. Prisen er afhængig af farven og intensiteten af farven. Den mest populære og mest kostbare er den dybe intense blå. Fine eksemplarer med svovlkis indeslutninger der glimmer som guld forøger prisen og er meget eftertragtet.
Den mest kostbare blå farve nogensinde.
Værdien af stenen er uvurderlig for menneskeheden for det er ægte Lapis lazuli der er brugt i de ultramarine farver på malerierne fra de store mestre. Det blev knust til pulver og blandet med et bindingsmiddel og de mest fantastisk blå farver kunne bruges på malerierne. Mange gamle malerier har tabt deres farve men det gælder ikke de Lapis lazuli farver der skiller sig ud blandt andre falmende farver.
Den ultramarine blå farve var ikke kun overlegen fra andre farver men også den dyreste farve. I dag bruges lapis lazuli som ultramarin farve kun ved restauration af kunstværker da den er for dyr at bruge som almindelig farve.
Stenen der formidler åbenhed og ærlighed
Lapis lazuli betragtes af mange over hele verden som en sten der formidler venskab, åbenhed og ærlighed og siges at skabes harmoni og åbenhed hos bæreren
Lapis lazuli er en uigennemsigtig ædelsten som primært består af diopside og lazurite. Den blev formet for millioner af år siden gennem transformation af kalksten til marmor. Usleben er den mat og har en dyb blå farve, ofte med indeslutninger af svovlkis der minder om guld og giver stenen et glimmer som stjerner på en skyfri himmel. Før i tiden troede man at det var guld. Den blå farve kommer fra svovlindhold i lazurite og kan variere fra ren ultramarin til lyseblå.
Lapis lazuli har gennem tiderne haft en konstant popularitet I en hele tiden skiftende modeindustri
-troels-olivero