I det nordvestlige Namibia i Afrika, 9 timers kørsel fra den nærmeste beboelse, hvor temperaturen kan nå op til 40-50 grader om sommeren og nær frysepunktet om natten løber Kunene floden mellem bakkerne på grænsen med Angola. På et af de mest øde steder på jorden fandt man i 1991 en skjult skat. Gemt i millioner af år fandt man i klipperne nogle stene af en fantastisk intens farve og klarhed. Efter en gemmologisk undersøgelse stod det klart at man havde fundet en sjælden orange ædelstens variation fra garnet familien, kendt som spessartin.
Indtil 1991 spessartin var fundet i Sri Lanka, Myanmar (tidligere Burma), Brasilien, Australien, Kenya og Tanzania og de var indtil da nærmest ukendt for offentligheden andet end eksperter og ædelstenssamlere og sjældent brugt i smykker. Fundene omkring i verden var nemlig stort set alle i lav kvalitet, med en kedelig farve.
Anderledes var det med det nye fund i Namibia. For første gang kunne man udvinde usandsynlig fine stene, med en intens orange farve og stort set fri for indeslutninger til at forstyrre den store brillans i stenene.
En komet af en ædelsten
Som halen af ild fra en komet på en klar himmel lyste de med en intens orange og med en brillans sjælden set før og ædelstenen fik da også en kometagtig karriere som smykkesten i branchen.
Hurtigt fandt stenen vej til smykkemarkedet gennem nogle få ædelstens centre som Idar-Oberstein. Som de fleste ædelstene med stor klarhed og høj brillans blev de fleste facet slebne. Desværre blev minen ved Kunene floden hurtigt udtømt. I starten blev stenene fundet ved overfladen men gradvis måtte man grave dybere og dybere, indholdet af ædelstene i det udgravede materiale blev tyndere og tyndere og omkostningerne ved at udgrave dem blev større og større jo dybere man kom ned, for til sidst helt at stoppe udgravningen.
Indenfor ganske kort tid skød ædelstenen op som en stjerne I smykkeindustrien. Det gik så hurtigt at man ikke var blevet enig om at navngive den. Nogle kaldte den orange til orangerøde brillante ædelsten for ”Kunene spessartin” efter stedet den blev fundet men andres forsøgte sig med ”hollandines” Men alligevel ret hurtigt blev det mere illustrative navn ”mandarin garnet” mere og mere accepteret i branchen og er det navn ædelstenen er kendt under den dag i dag.
Heldigvis for stenens fremtid var det ikke kun det berømte fund i Namibia i 1991 der banede vej for stenens stjernestatus. I 1994 begyndte der at dukke skønne mandarin garnets op fra fund i Nigeria. Deres farve og klarhed var i kvalitet på samme niveau som de mere kendte fra Namibia selv om det er rimeligt let med gemmologisk udstyr at kende forskel på dem.
Det nye fund blev opdaget i det sydvestlige hjørne af Nigeria, tæt på grænsen til Benin. Minen er ved et flodleje med noget kratskov og svært tilgængeligt. I regnsæsonen skal minen tit pumpes tør for vand.
Garnet specialisten Thomas Lind fra ædelstenscentret Idar-Oberstein udtrykte stor glæde over at ædelstenen igen var til rådighed i fine eksemplarer over 1 ct. og at udbuddet igen havde stabiliseret sig med efterspørgslen, selv om top kvalitets stene stadig er ekstrem sjældne.
Orange symboliserer individualitet.
Hvad er det der gør mandarin garnet så speciel? Ja først og fremmest er det farven, den intense orange farve, ofte med brun undertone og med en stor variation af nuance fra fersken til dyb rødlig. Farver som symboliserer energi, individualitet og turde tage chancer.
Selvfølgeligt er det stenen for den udadvendte person, mand som kvinde. Men orange er mere end det. Farven spiller en væsentligt større rolle i Asiatisk end Europæisk kultur. Der klæder man sig ofte i farvestrålende orange klæder, der er solen oftere gul og rød. Farverne som orange er lavet af er i asien ikke modsatte farver, men relaterede. Buddhistmunkenes klæder er orange. Orange står for livets proces. Livet betyder konstante ændringer og orange symboliserer den konstante ændring som ingen anden farve.
Men ud over dets fantastiske farve har mandarin garnet også fine kemiske egenskaber. Dets atomare tæthed gør den ret hård, 7 på Mohrs skala, hvilken gør den velegnet til smykker til hverdagsbrug. Den har et meget højt ”refractive index”, hvilket giver den en stærk brillans. Selv små stene i fin kvalitet stråler i svag belysning på grund af dets høje RI.
-troels-olivero