Home » Ædelsten » Perler

Perler

Perler: Ædelstenen der ikke er en sten

pearl+jewelry+pearls

Perler er nok den vigtigste ædelsten gennem tiderne og så er det slet ikke en sten.

 

Perler er nemlig organisk materiale og ikke kemisk materiale som sten. Den opstår ved at en østers får et fremmedlegeme indenfor skallen. For at beskytte sit bløde kød mod fremmedlegemet begynder den at danne perlemor omkring fremmedlegemet.

 

Før i tiden var perler et vigtigt økonomisk instrument som huse, aktier og obligationer er for os i dag. De var meget sjældne da man skulle søge i tusinder af østers for at finde en perle. Chancen for at naturen skabte en perle var nemlig meget lille.

 

Nu om dage bliver perler ved hjælp af østers fremstillet og høstet på store østers farme. De fleste perler høstes i Japan. De dyrkes i det varme sydlige Stillehav hvor der indføres et lille stykke muslingeskal i østers. Perlen vokser så i muslingen i kontrollerede forhold på store østersfarme.

 

Perler som er produceret af østers hedder kultur perler og afhængig af typen kaldes de “South Sea cultures pearls” og ”Tahitian black cultures pearls”. Ifølge Tahitian lov skal en perles perlemor have en bestemt minimum tykkelse for at måtte kaldes ”Tahitian black cultures pearls”. Disse typer perler er stadig meget svære at producere i store, fine runde eksemplarer. Og de koster stadig en formue.

 

Mindre typer perler som produceres af muslinger kaldes ferskvandsperler og produceres mest i Kina.

 

Kvaliteten af perler er først og fremmest vurderet på glansen i den bløde farve der gengives på overfladen af perlemoret. Fine perler har ingen fejl eller mærker på perlemoret. De har en ens overflade. Andre forhold der er vigtige er tykkelsen på perlemoret, farven, formen og størrelsen. Perler med rosa nuance er mest efterspurgte. Store helt runde anses for de bedste, selv om fine kvaliteter i barokke former i dag er meget populære og opnår høje priser.

 

Ægte perler kan let skilles ud fra de uægte ved at lade perlen blødt berører kanten af din tand. En ægte perle vil føles som fint sandpapir, grundet strukturen på perlemoret hvorimod en uægte perle vil være glat.

Comments are closed.