Home » Ædelsten » Rav

Rav

Rav

Rav

Millioner af mennesker rundt om i verden lærte fra filmen Jurassic Park, at rav, som er forstenet harpiks, både er meget gammelt og kostbart.

Sagen er nemlig at rav slet ikke er, som i Danmark og Baltikum, en kendt ædelsten man kan finde på stranden.

 

Men med filmen var det ikke kun dinosaurus der blev populær, det gjorde rav også da man i filmen så hvorledes DNA blev udtaget fra en myg fanget i rav.

 

Interessen er især rettet mod rav hvor forhistoriske insekter er fanget i rav. Mere end 1000 uddøde insekt arter er blevet fundet i rav og det har stor historisk og biologisk betydning.

 

De 2 vigtigste områder for rav i dag er de Baltiske lande, Rusland og den Dominikanske Republik. Rav kan fås fra kr. 100 men er også set solgt for over kr. 200.000

 

Heldigvis for nye rav entusiaster er rav fra de Baltiske lande mere til rådighed end tidligere, da landene var en del af USSR. Den største mine findes i Rusland, vest for Kaliningrad. Rav fra Baltikum er fundet i Estland, Letland, Litauen, Polen, Rusland og jævnligt er Baltisk rav skyllet op på strande i Danmark, Norge og England. Andre lande hvor der forekommer rav er Myanmar, Libanon, Sicilien (Italien), Mexico, Tyskland og Canada.

 

Interessen for rav er ikke ny. Man har fundet smykkelignende rav i Danmark og Tyskland, dateret tilbage til stenalderen

 

Lavet af solen

Stenaldermanden brugte rav som smykker men mange andre kulturer som f.eks. Egypterne, Assyrerne og Grækerne har brugt rav. Det har aldrig forsvundet helt som smykkesten. Faktisk blev der mellem 1895 og 1900 udvundet 1000 tons Baltisk rav til brug i smykkeindustrien.

Der er mange myter omkring rav. Oldtidens skriftforfattere som Ovid skrev at Phaethon, en søn af Helios (Solen), overbeviste sin far om at give ham tilladelse til at køre solens stridsvogn gennem himmelen. Ved en fejl kom han for tæt på jorden og brændte den. For at redde jorden, slog Zeus ham ihjel med et tordenslag fra en sky. Hans mor og søster blev i deres sorg forvandlet til træer, men sørgede alligevel. Deres tårer, tørret af solen som de faldt, er rav.

 

Grækerne kaldte rav for “elektron” som betyder lavet af solen, måske på grund af Ovids myte eller måske fordi rav bliver elektrisk når det gnides mod klædestof. Homer beskrev at amber smykker er en prinsesses gave i Odysse.

 

En anden af oldtidens forfattere sagde at rav var essensen af solen størknet i havet og skyllet op på stranden.
Romerne sendte hære ud for at kontrollere rav producerende områder. Kejser Nero var en stor rav entusiast. I hans regeringstid var, ifølge historikeren Pliny, prisen på en lille ravfigur større end prisen på en sund slave.

 

Oldtidens Tyskere afbrændte rav som røgelse, så de kaldte den “Bernstein”. Rav produktion var i middelalderen kontrolleret og uautoriseret handel var ulovligt.

 

Ravs hemmeligheder?

Så kunne en myg virkeligt indeholde dinosaurus DNA? Rav er simpelthen ikke gammelt nok da det meste rav er mellem 25 og 50 millioner år gammelt. Dinosaurus uddøde for 65 millioner år siden. Men i 1994 rapporterede Dr Raul Cano, en biolog, fra det Californiske Polytechnic State University San Luis Obispo i det britiske tidsskrift ”Nature”, at han og hans kollegaer havde udtrukket DNA fra en snudebille fanget i 125-135 millioner år gammelt rav, da dinosaurerne levede på jorden. Ravet var udvundet fra Libanon syd for Beirut af Aftim Acra som har en samling af 700 ravstykker indeholdende blodsugende insekter.

Så måske er drømmen en dag muligt. Ved hjælp af rav at genskabe fortiden dinosaurer.

Comments are closed.