I tidligere tider var der nogen der troede at himmelhvælvingen var en enorm safir hvorom jorden var omsluttet. Safiren er virkelig himlens ædelsten. Om det så er den mørkeblå farve der gengives på en aften himmel eller skinnende middel blå farve på en klar sommerdag så findes safiren i alle blå nuancer man kan forestille sig.
Og derudover findes safiren i alle slags farver og nuancer som lyset i en solnedgang, som f.eks. gul, pink, orange, lilla. Safirer er virkelig himlens ædelsten selv om den findes dybt ned i den hårde jord på vores blå planet.
Blå er safirens primære farve. Blå er også halvdelen af verdens befolknings favorit farve, mænd som kvinder. Vi sammenligner farven med sympati og harmoni, venskab og loyalitet, følelser der ikke, som rødt, er baseret på passion og brusende kærlighed, men på kvalitet og tillid. Blå farve er blevet synonymt med noget der er langtidsholdbar og konstant. Af den grund er safiren i mange lande blevet en foretrukken ædelsten i en forlovelsesring.
Safiren symboliserer loyalitet og tilhørsforhold. Måske det mest berømte eksempel på dets blå egenskab findes i George Gershwins ”Rhapsody in Blue”. Den første computer der besejrede en verdensmester i skak bar det påfaldende navn ”Deep Blue”.
Hvad gør safiren så enestående?
Dets skønhed, dets fantastisk farver, dets klarhed men også dets holdbarhed er kvaliteter som kendetegner sarien hos ædelstens tilhængere og eksperter. Safiren tilhører corundum gruppen af ædelstene, som karakteriseres ved en hårdhed 9 på Mohrs skala kun overgået i hårdhed af diamanter og diamanter er det hårdeste materiale der findes på jorden. På grund af dets hårdhed er safiren meget velegnet i ringe og let at vedligeholde.
Corundum ædelstenene består af rent aluminium oxiden som krystalliserede til fanatiske ædelstene for lang tid siden som et resultat af varme og tryk i jordens indre. Sammen med små mængder af andre elementer, specielt jern og krom er skyld i at et hvidt krystal ændres til krystaller i mange fantastiske farver som blå, rød, gul pink grøn osv. I århundrede der var uenighed om hvad der kunne betegnes som en safir. Til sidst blev det besluttet at de rubinrøde, farvet af krom, hed rubin og alle andre ikke rubinrøde corundum hedder safir.
Når ædelstens tilhængere taler om safirer er det først og fremmest den “fløjsblå” farve man tænker på. Det er en utrolig populær farve og farven passer med den afbalanceret livsstil. Men at denne fantastiske ædelsten findes i mange farver var for lang tid næsten kun kendt for kendere. I ædelstens branchen er safirer der ikke er blå benævnt ”fancies”. For lettere at kende forskel på dem er de ikke kun benævnte ved deres ædelstens navn men også ved deres farve. Med andre ord er fancy safirer benævnt gul safir, pink safir osv. Fancy safirer findes i alle slags smykker og tiltrækker tilhængere af stærke farver.
Men ingen regel uden undtagelse. Der findes en rødligorange variation med en pink tone som bærer det poetiske navn “Padparadscha” som betyder ”lotus blomst”. Denne safir er ekstra sjælden i den rigtige farve og opnår priser på samme højde som de bedste blå safirer og fine rubiner.
Stjerne safiren er en anden sjældenhed, halvmåne slebne safirer med em stjernelignende effekt som flytter sig hen over stenen når den bevæges. Disse stene er virkeligt fascinerende og har man først beundret denne stjerne effekt bliver man hurtigt livslang fan.
Top kvalitets safirer er sjældne
Safirer, ofte betegnet som himmelhvælvingens ædelsten, er dog godt gemt nogle få steder i jorden og kommer først til syne efter hårdt arbejde. Safirer udvindes i Indien, Burma (Myanmar), Ceylon (Sri Lanka), Thailand, Vietnam, Australien, Brasilien og Afrika.
Fra minerne, sendes krystallerne først til sliberierne, hvor de forvandles til funklende smykkesten af erfarne håndværkere. Når man sliber en safir kræves det dygtige og erfarne slibere og ikke kun fordi safiren er meget hård. En safir har nemlig ofte forskel farver nuancer og intensitet afhængig af viljen den beundres fra. So det er vigtigt at safiren slibes på en måde at farven og intensiteten virker ens og harmonisk. Og det kræver dygtighed og erfaring.
Safiren er en af de ædelstene hvor farvenuancen tydeligst afslører oprindelse. Og safiren har mange farvenuancer. Det giver samleren eller bæreren mange muligheder. Spørgsmålet er om man bedst kan lide den mørke dybe blå, den middel blå farve med stor brillans der minder en om en skyfri sommerdag eller den lette blå farve man ofte ser når solens dækkes af skyerne. Det er alt sammen et spørgsmål om smag.
Men de farver der opnår de højeste priser er de blå farver der udstråler en ensartethed og intensitet der funkler uanset om det er i dagslys eller om aftenen i kunstig lys.
Specialister og samlere betragter den “Kashmir blå” der skinner med en fløjlsblød blå farve, som den smukkeste og mest værdifulde.
Disse fantastiske safirer fra Kashmir regionen, blev først fundet i 1880 efter et stort jordskred i 5000 meters højde frilagde dem for verden åsyn og de blev de næste 8 år intensivt udvundet fra minerne. Farverne fra disse safirer havde, var så smukke at de har for fremtiden været standarden for første klasses safirer. Men også de såkaldte Burma safirer, som spænder fra en dyb royal blå til en dyb kornblomst blå farve anses som meget fine, sjældne og værdifulde.
De ældste kendte safirer kommer fra Ceylon, nu Sri Lanka. Her udgravede befolkningen allerede safirer i oldtiden. De er kendt for stor brillans fra let blå til midt blå, de såkaldte kornblomst blå farver. Men de fleste safirer i dag kommer fra Thailand og Australien.
Safirers værdi afhænger af deres farve, vægt, klarhed og en masse andre faktorer. En af disse faktorer er oprindelse. Baseret ud fra oprindelse alene er de mest kostbare safirer fra Kashmir, som tæt følges af safirer fra Burma og derefter safirer fra Ceylon. Næsten alle safirer har gennemgået en eller anden form for behandling, oftest varmebehandling. Ubehandlede safirer i fine kvaliteter er sjældne og kan koste 2-10 gange mere end tilsvarende kvalitet behandlet safir.
Indenfor de seneste år er der fundet store fund af safirer i Madagaskar, på den sydøstlige del af øen og det er ikke kun blå safirer men smukke og rene pink og gule safirer. Også i Tanzania er der fundet safirer ligesom der i Brasilien for nyligt er fundet større mængder. Disse fund er med til at der også i fremtiden er safirer nok til rådighed til at forsyne millioner af tilhængere af disse smukke ædelsten
-troels-olivero