Home » Ædelsten » Tanzanit

Tanzanit

Tanzanit

Tanzanite140

Tanzanit er en ekstraordinær ædelsten. Den findes kun et sted i verden. Dets blå farve indhyllet i et fint violet slør, er en fantastisk farve. Med hjælp fra Tiffany i New York, er det hurtigt blevet en af de mest eftertragtede og kostbare ædelstene i verden.

 

Den blev opdaget i 1967 og blev meget entusiastisk fejret som – 20 århundredes ædelsten. Eksperterne troede ikke deres egne øjne da de så de første blå krystaller i minerne i det nordlige Tanzania.
2 år efter blev stenen af TIFANY under stor festivitas introduceret som 20 århundredes ædelsten og siden er efterspørgslen steget og steget.

 

Den er opkaldt efter den Østafrikanske stat Tanzania hvor den blev fundet. Afrika er et mekka af smukke ædelstene og begejstringen ville ingen ende tage da de første krystaller blev fundet i Merelani bakkerne nær Arusha i det nordlige Tanzania.

 

I Merelani i dag udgraves ædelstenene i flere mindre miner benævnt Blok A, B, C og D. Det siges at de fineste stene kommer fra blok D. Det er oftest mindre krystaller der udgraves men ind imellem finder man også større krystaller.

 

Faktisk “kun” blå Zoisit

Tanzanit er en blå variation af ædelstenen zoisit. Den består af kalcium aluminium kisel og er ikke speciel hård med en 6,5 til 7 på Mohrs skala. Derfor skal man være lidt forsigtigt med den og den må ikke renses med syreholdige væsker.

 

Da de første tanzaniter blev tilbudt Tiffany kort efter deres opdagelse blev de modtaget med begejstring. Ædelstenen var en sensation. Men Tiffany foreslog dog at man ændrede navnet ”blue zoisite” da navnet var for tæt på det engelske ord ”suicide” (selvmord). Så Tiffany foreslog navnet ”tanzanite”, på dansk tanzanit, efter landet som stenen blev fundet i og som hurtigt blev accepteret i branchen.

 

2 år efter stenen blev fundet indledte Tiffany en markedsføringskampagne i stor stil og siden da har markedet bare støvsuget alt hvad der er kommet ud af minerne i Merelani.

 

Og sikken en fantastisk farve.

Tanzanits dybe blå farve er fantastisk og findes i variationer fra ultramarine blå til lys violetblå. Den mest eftertragtede farve er den dybe blå, også kaldet ”ink blue”, omgivet af en delikat skær af lilla.
Tanzanit er kendt for sin stærke ”trichoism” som betyder at den afgiver 3 farver, blå, lilla og brungul, afhængig af vinklen den betragtes på. Den brungule farve er den mindst attraktive og kunsten er at få den til at forsvinde. Det gøres i en kombination af forsigtig varmebehandling hvor stenen varmes op til 500 grader og hvor det er afgørende at afbryde processen i det øjeblik stenen bliver blå, samt at ædelstenssliberen sliber stenen i den rette vinkel. Tanzaniter har en ensrettet brygningsretning som let flækker under slibning hvis man ikke udviser største forsigtighed.

 

Men når den så først er slebet og alt er lykkes og man står med den helt rene sten uden indeslutninger og i den rigtige farve findes der simpelthen ikke en smukkere blå sten i verden.

 

Den vil fascinere alle med dets fantastiske blå farve og aura. Den dybe blå med den lilla tone er en af de mest ekstravagante farver der findes. Den symboliserer elegance, individualitet og selvtillid.

 

Den perfekte slebne ædelsten med dets magiske farve er ikke kun eftertragtet af selvstændige, individuelle unge kvinder men appellerer også til den mere modne generation.

 

For store stene 8-10 ct. og over i perfekt kvalitet betales der næsten hvad som helst på de store auktioner. For ædelstenene er ikke kun smukke, de er også sjældne. Findes kun et sted i verden og frygten har alle i branchen: Dagen det sidste krystal udgraves.

Your comment