Topas
Topas er en fluor aluminium kisel sten og kommer i gulbrune, honninggule, brune, grønne, blå, lys blå, røde og lyserøde samt andres nuancer og til tider helt farveløse.
Topas har været kendt i mindst 2000 år og er en af de ædelstene som danner grundlaget for de tolv porte til den hellige by i den nye Jerusalem.
Disse såkaldte apokalyptiske sten er bestemt til at tjene til beskyttelse mod fjender, og som et symbol på skønhed. Det kan ikke med sikkerhed fastslås om navnet topas kommer fra Sanskrit eller Græsk, selv om det græske navn »topazos betyder ”grønne ædelstene”.
Romerne dedikerede topas til Jupiter.
I det 18. århundrede i en periode på over 60 år blev topas udvundet i Sachsen i Tyskland. Men de fleste af krystallerne var næppe større end en centimeter i diameter. Man skulle til Sibirien eller Brasilien for at finde krystaller så store som en knytnæve.
Den enorme og fremragende 1680 ct. topas fra den portugisiske krone, Braganza, mentes i lang tid at være en DIAMANT. Hvilken skuffelse det måtte have været at opdage sandheden.
Indenfor mytologi tilskrives topas at kunne fordrive sorg, vrede og frygt, samt at advare brugeren mod gift og beskytte mod pludselige død. Den er anset for at gøre mænd smukke og intelligente og sterile kvinder frugtbare og glade. Men det skal man nok ikke tro for meget på da det også siges at man kan dyppe hånden i kogende vand uden at brænde sig så længe der er topaser i vandet.
Topas er november måneds ædelsten.
-troels-olivero
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.