Home » Ædelsten » Tsavorit Granat

Tsavorit Granat

Tsavorit

Stones_TsavoriteGarnet

Den skinnende grønne tsavorit er en ung ædelsten med en lang geologisk historie. Den findes i det østafrikanske buskland på grænsen mellem Kenya og Tanzania. Selv om området er et fantastisk naturskønt område er det også et farligt område med giftige slanger og store rovdyr. Her tæt på den verdensberømte Tsavo national park var det historien begyndte.

 

I 1967 ledte en britisk geolog Campbell R. Bridge efter ædelstene i bjergene i det nordøstlige Tanzania. Hvad han fandt, var nogle grønne korn og krystalfragmenter inde i nogle sten. Efter en gemmologisk undersøgelse vidste det sig at han havde fundet en grøn grossularit, en variation af ædelstensgruppen af garnets, som kun i ganske få tilfælde tidligere var set.

 

Det var en ekstraordinær smuk farve, intensitet og klarhed dette fund af grøn grossularit havde. Fundet vakte interesse hos Tiffany. Men desværre var det på det tidspunkt ikke muligt at udvinde og eksportere ædelstenen ud af Tanzania. Men som geolog kendte han til de forhold hvorunder ædelstenen kunne dannes millioner af år siden.

 

Det bjergbælte i Afrika hvor næsten alle ædelstensminer ligger blev dannet under kontinenters bevægelse da alt land i verden var samlet i et kontinent, kaldet Pangea (al land), der siden skilte sig og dannede de kontinenter vi kender i dag.

 

Da ædelstenen blev dannet var bjergkæden faktisk under vand og blev presset op og trykket under enormt pres og temperatur som resulterede i dannelse af ædelstene. Men de enorme kræfter der var på spil ødelagte desværre også de fleste krystaller, så de grønne krystaller kun var fragmenter da de blev fundet.

 

Af den grund findes tsavorit for det meste kun i små sten. Men ser stort set ikke, som hos andre garnets, +5 ct. ædelstene. Faktisk er langt de fleste under 1 ct. En tsavorit over 2 ct. er sjælden.
Cambell Bridges vidste at muligheden for de samme ædelstene var til stede i nabolandet Kenya der havde de samme geologiske forhold og i 1971 fandt han den grønne sten for anden gang.

 

Og hvilket skat han havde fundet, både historisk, gemmologisk og økonomisk var det vigtigt. For at beskytte sig selv mod vilde dyr i det vilde område, byggede han et simpelt træhus i et træ hvor han boede mens han sammen med lokale arbejdere udgravede stenene. For ikke at få de udgravede ædelstene stjålet havde han giftige pytonslanger til at bevogte stenene da han vidste at de lokale var bange for slangerne.

 

Desværre var ædelstenen kun kendt af specialister men det ændrede sig i 1974, da Tiffany tog stenen til sig og begyndte en massiv markedsføringskampagne i USA samt en produktion af stenen i deres smykker. Og snart var den ikke bare kendt i USA, men også utroligt eftertragtet. Snart efter blev den også markedsført i Europa og Asien og inden årtiet var over var stenen eftertragtet i hele verden. Og det er der ikke noget at sige til, for hvilket fantastisk og intens grøn ædelsten.

 

Fra grøn grossularit til tsavorit?

Så hvordan kommer en grøn garnet grossularit til at hedde tsavorit? Ædelstenes navne følger et sæt af regler. Ifølge moderne mineralogiske metoder så navngives ædelstene nu altid med ”ite” i enden af navnet (internationalt). På dansk droppes ”i”. Til ære for Tsavo national park og Tsavo floden som løber igennem den, forslog tidligere direktør i Tiffany, Henry Platt at navngive ædelstenen efter stedet hvor den først blev fundet af Cambell Bridge.

 

Helt naturligt

Hvad er så det der gør ædelstenen så eftertragtet? Først og fremmest er det farven. Den variere i nuance fra forårsgrønt over en blågrøn til et dyb grøn alle med en intensitet som sjælden ses i en ædelsten og som er farver som har en positiv effekt på sanserne. Og som alle garnets har den et højt refractive index (1,734-1,744) som giver den en meget stor brillans.

Modsat de fleste ædelstene er tsavorit hverken varmebehandlet eller olieret. Den er som naturen skabte den. En anden fordel er at den er robust og modsat den mere kendte og dyrere smaragd, flækker den ikke let og er lettere at vedligeholde. Den har en hårdhed 7,5 på Mohrs skala hvilket gør den velegnet som smykkesten til daglig brug.

 

Der er virkeligt noget helt specielt over denne unge ædelsten med dets lange historie og brutale dannelse.

Your comment