Turmaliner
Turmaliner er de mest farverige ædelstene der findes.
Navnet turmalin kommer fra Singhaleser ordet ”tura mali”, som betyder noget med stenen med flere farver og referere til turmaliners store farve spektrum. Turmaliner kommer i alverdens farver fra rød til grøn og fra blå til gul. Ofte har samme krystal 2 eller flere farver og nogle skifter endda farve mellem naturligt lys og kunstig lys. Nogle viser chatoyance (cat’s eye). Nogle turmaliner, Paraiba turmaliner, er så skinnende brillante at de stråler mere end nogen anden ædelsten på jorden.
Turmaliners fantastiske farvevariationer skyldes, i følge et gammelt Egyptisk legende, at stenen gennem dets lange rejse fra jordens indre passerede gennem en regnbue. Ved passage optog den alle regnbuens farver. Derfor kaldes den stadig den dag i dag for “regnbuens ædelsten”
Farver, navne og kælenavne
For at forstå turmaliners store variation af farver er det nødvendigt med lidt gemmologisk opdatering. Turmaliner er blandede krystaller af aluminium bor kisel med en kompleks og skiftende sammensætning. Hele mineralgruppen er kompleks. Selv de mindste ændringer i den kemiske sammensætning forårsager fuldstændigt andre farver. Derfor er turmalinkrystaller med kun en farve faktisk ret sjældne, idet krystallerne for det meste vil vise forskellige farver eller forskellige farvenuancer.
Turmaliner er ikke kun kendt for mange farver men også for deres udbredte ”dichroism”, hvilket vil sige at afhængig af vinklen den betragtes på, viser den forskellig farve, nuance eller intensitet. Dets farve er altid mest intens når man ser den direkte mod hovedaksen og som ædelstenssliberen må være meget opmærksom på ved slibning af stenen. Når først sleben er ædelstenen meget velegnet til daglig brug, let at vedligeholde og er ret hård med 7-7,5 på Mohrs skala.
Nogle af farvevarianterne har deres egne navne. F.eks. hedder den intense røde turmalin, “rubelit” men kun hvis dets fine røde farve har samme nuance og intensitet uanset om lyskilden er naturlig eller kunstig. Hvis forskelligt lys ændrer farven kaldes den pink turmalin. Blå turmaliner hedder ”indigolith”, gulbrune til mørkebrune hedder ”dravites”. En speciel populær er den grønne, der kaldes “verdelit”, dog med den undtagelse at hvis dets fine smaragd lignende grønne farve skyldes krom kaldes den ”krom turmalin”. De gule turmaliner fra Malawi med dets intense gule farve, kaldes ”canary gule turmaliner”.
Kongen blandt turmaliner er uden tvivl ”paraiba turmaliner” der er intense blå, blågrønne, grønne eller grønblålige turmaliner med en ekstraordinær intens brillans der primært skyldes kobber.
Turmaliner med 2 eller flere stærke og adskilte farver er meget eftertragtet. Afhængig af form og farve kaldes de i branchen dobbelt- eller multifarvet turmaliner. Nogle eksempler på disse turmaliner er de såkaldte ”Mohrenkopf” (en slags populær kage i tyskland) som er en farveløs turmalin med sort farve i begge ender. Hvis den er rød i den ene ende kaldes den en ”Turk’s” hoved. Den mest kendte dobbeltfarvede turmalin er ”Watermelon” vandmelon turmalinen som er rød i midten og grøn i siden.
Brasilien er turmalinernes land. Her er de største variationer og de største udvindinger. Men også i adskillige land i Afrika produceres der mange turmaliner. Øvrige steder for udvinding er Sri Lanka, Madagaskar. Pakistan, Afghanistan og USA.
Selv om turmaliner findes mange steder og i store mængder gør gode kvalitets turmaliner det ikke. Derfor findes turmalinen i lige så store prisvariationer som farvevariationer.
Det er ikke kun designere der interessere sig for turmaliner. Det gør videnskabsfolk også på grund af dets fysiske egenskaber, for turmaliner kan oplagre elektricitet når de opvarmes og afkøles. De vil derefter have en positiv ladning i den ene ende og en negative ladning i den anden ende. Dette kaldes ”pyro-elektricitet” fra det græske ord ”pyr” der betyder ild. Stenen bliver også elektrisk under kraftigt tryk ligesom polariteten skifter retning når trykket slippes. Når spændingen skifter begynder den at hyle, ligesom en bjergkrystal men meget kraftigere. Hollænderne, som var de første der introducerede turmalinen til Europa, kendte disse egenskaber uden dog videnskabeligt at kunne forklare dem.
I den fascinerende verden af ædelstene er turmalinen meget speciel. Med dets store variation af farver og priser er den, specielt i nyere tid, blevet en af de mest populære ædelstene der findes.
-troels-olivero