Zultanit: Tyrkisk delight
Zultanit som er den nye stjerne på ædelstenshimlen en ædelsten hvis fantastiske farveskift
gør den interessant og eftertragtet blandt selv de mest kræsne ædelsten entusiaster. Kombinationen af eksklusivitet, skønhed og sjældenhed gør den til et stjerneskud i fine smykker, på grund af dets brillante farveskiftende egenskaber.
Lige som tanzanit er zultanit så sjælden at den kommer fra kun et sted i verden, et afsides område i Anatolia bjergene i Tyrkiet. Den er navngivet af Murat Akgun som en hyldest til de 36 sultans som reagerede Ottoman riget i Anatolia i det 13. århundrede.
Når man køber smykker er der mange ædelstene at vælge imellem i alverdens farver og slibninger og fra mange forskellige steder på jorden. Tyrkiet er en unik blanding af øst og vest. Landet som skabte flere store civilisationer som de Byzantinske og Ottomanske riger, men Tyrkiet er ikke kendt for et land med fine ædelstene, indtil nu.
En ædelsten der skifter farve?
Farveskiftende ædelstene viser forskellige farver under forskelligt belysning, som sollys og indendørs lys. Zultanits fantastiske smukke og eksotiske sjældne egenskab er dets unikke farve skift. Hvis man er moderigtigt for at fange andres opmærksomhed så se hvad der sker når man bærer en zultanit.
Zultanit forekommer I en variation af jordfarver, som er dets kendetegn. Og ligesom den berømte farveskiftende alexandrit kan den skifte fra kiwi grønt i dagslys til rødlig i indendørs lys, men modsat alexandrit og andre farveskiftende ædelstene som kun kan skifte mellem 2 farver kan zultanit også vise flere farve som kaki grøn, pinkish cognac, pinkish champagne og canary gul, for at nævne nogle nuancer. Ædelstenens kiwi grønne farve med canary gule flash i sollys er typisk farvespil som straks skifter til en stærk champagne farve når den flyttes indendørs. Ved en dejlig romantisk middag med stearinlys vil den samme sten vise pinkish nuancer i de brunlige jordfarver.
Zultanit styrke ligger ikke i de stærke farvetoner. I følge en af de kendteste smykke forfattere Antoinette Maylins så foretrækker mange kvinder Zultanit jordfarver (grøn, chokolade, mokka og guld). Farvekombinationer der alle findes i en zultanit.
Ligesom alle farveskiftende ædelstene gælder at jo større ædelsten jo tydeligere er farveskiftet.
Zultanit har også et katteøje
Zultanit har en mere spændende egenskab at tilbyde sine fans. Selv om den er ret sjælden findes den med cat’s eye. Det er svært at forestille sig at en ædelsten kan blinke som et katteøje på sådan en fascinerende måde. Er det magi? Eller er det en af naturens små pudsigheder? Hvad er det der giver denne uimodståeligt smukke lyseffekt?
Videnskaben har opdaget at meget fine indeslutninger I stenen er skyld I dette fascinerende fænomen. Lyset reflekterer på en speciel måde i indeslutningerne så en stærk stribe af lys løber på langs af indeslutningerne, så det ligner øjet på en kat. Når stenen bevæges glider lysstriben hen over overfladen på stenen. Indenfor gemmologi kaldes dette fænomen for ”chatoyance”, som kommer fra det franske ”chat” (for kat) and ”oeil” (for øje).
Zultanit har en hårdhed på 7 ud af 10 på Mohrs skala, som var et systems udviklet I det 18. århundrede af mineralog Friedrich Mohs til at måle en stens evne til at modstå ridsning af dets overflade. Med mindre man er gemmolog interesseret vil de tal ikke betyde noget men 7 på skalaen er en relativ hård ædelsten der gør den velegnet som smykkesten.
Som en af de eneste ædelsten er zultanit kendt for ikke at være behandlet. Der er simpelthen ikke fordel ved at behandle den med varme eller lignende. Det er en 100 % naturlig ædelsten som moder natur har skabt den.
Zultanit, ikke diaspore
Den første slebne smykkesten fandt først sted I 1977 og det er en ekstrem sjælden ædelsten, der selv om den er smuk og holdbar, havde det problem at den før i tiden var for sjælden og svær at få fat i for rigtigt at blive berømt. En artikel i ”Gem & Gemology” bladet i 1994 indikerede at mængden af udbud så lovende ud men desværre var det ikke fine kvaliteter, indtil for nyligt. Men mere om det senere.
Mens nogle smykkedesignere og juvelerer har søgt efter stenen under dets mineral navn diaspore så kan man ikke sammenligne de 2 stene.
Zultanit kommer kun fra en eneste mine i Anatolia bjergene i Tyrkiet, selv om den kemiske sammensætning og mineral navn er det samme som diaspore som findes på andre lokaliteter.
Zultanits mineral navn diaspore kommer fra dets græske ord ”diaspore”. Diaspore blev første gang fundet i 1801 i Mramorskoi, Kossoibrod, i Ural bjergene i Rusland. Det tyrkiske fund er det eneste eksisterende i verden.
Alle ædelsten er sjældne men der er forskel på sjældenhed
Per definition er ædelsten sjældne men som så mange andre ting er der forskel på sjældenhed. Ud over at alexandrit og zultanit skifter farves så deler de også navne med royalt genlyd. Alexandrit blev fundet i Ural bjergene i Rusland i 1934 og opkaldt efter den russiske zar Alexander II (1818-1881) og zultanit blev opkaldt efter de Ottomanske sultaner, men hvilket er mest sjælden?
Alexandrite findes i dag i 7 lande hvorimod zultanit kundes udvindes 1 sted. Derfor er zultanit mere sjælden hvorimod alexandrite er dyrere. Men sjældenhed er ikke afgørende for prisen.
Og lad mig så vende tilbage til den manglende kvalitet. Tidligere var det svært for juvelerer at finde fine kvalitets stene fordi den tyrkiske mine slet ikke blev drevet kommercielt. Det har ændret sig således at der nu kommer en tilstrækkelig mængde fine stene på markedet til at opnå en efterspørgsel.
At stenene så stadig udvindes med hakker og spader et ufremkommeligt sted i 1300 meter højde i Tyrkiets Anatolien bjerge gør den kommercielle udvinding begrænset.
Fine zultanit slibes kun af de bedste og mest erfarne slibere. Ud over at hele 98 % af krystallet går tabt ved slibning så kun 2 % af krystallet ender op som facetslebet smykkesten så er det også afgørende at retningen på stenes akse slibes korrekt for at opnå det bedste farveskift.
Derfor er fine ædelstene over 5 ct. med ren klarhed og fint farveskift derfor meget sjældne og kostbare.
-troels-olivero